Soalan Lazim

1. Email kepada kami di admin@rayhanahmadu.com setelah anda mendapat barang yang dipesan (dalam tempoh 24 jam), dan sertakan no tempahan anda, nama dan alamat, dan senarai barang yang ingin anda pulangkan.

2. Pihak kami akan menghubungi anda untuk membuat pengesahan pemulangan barangan.

3. Sediakan semua barang yang ingin anda pulangkan bersama-sama dengan bungkusan/ resit asli yang diberikan oleh syarikat Rayyan Salsabila Ent. kepada anda.

4. Setelah semuanya sedia, poskan kembali kepada kami di alamat dibawah. Sila berikan juga kepada kami “tracking number” yang anda terima dari pihak pos.

Rayyan Salsabila Enterprise,
No. 10 (Ground Floor) Jalan Putra 3,
Taman Putra Kajang,
43000, Kajang, SelangorTel : +6 013 6367 979

5. Setelah barang anda tiba, kami akan membuat pemeriksaan sebelum menghantar semula barang yang baru kepada anda. Sekiranya anda ingin pulangan dalam bentuk wang, proses pembayaran semula akan mengambil masa antara 7-14 hari bekerja. Tetapi, pulangan wang berbentuk tunai tidak akan dibuat. Kami akan memasukan wang ke dalam akaun pilihan anda. Sila berikan kami butir-butir terperinci akaun bank anda di email sales@rayhanahmadu.com.

*Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan berkenaan prosedur Penghantaran dan Pemulangan ini, sila email kepada kami di admin@rayhanahmadu.com

Penting:

– Sila pastikan anda mendapat notifikasi email daripada ipay88 Sales untuk memastikan pembayaran anda berjaya. (Hanya pembayaran melalui online banking ipay88 sahaja yang akan mendapat email ini)
– Periksa status tempahan anda di bahagian akaun.

** Sila pastikan status tempahan anda samada PENDING, PROCESSING atau COMPLETED.

Maksud Pending, Processing & Completed:

Pending: Kami telah menerima tempahan anda tetapi tiada bukti pembayaran diterima.
** Bukti pembayaran hanya akan diproses pada hari bekerja sahaja (Isnin – Jumaat),dari 8:00 pagi – 5:00 petang.
** Setiap bukti pembayaran diproses menggunakan akaun atas talian kami. Daripada proses tersebut, kami dapat melihat tempahan mana yang telah dibayar atau belum dibayar.

Processing: Kami telah menerima bayaran anda dan tempahan anda akan dipos dalam masa yang terdekat.
** Pada level ini, anda akan mendapat email berkenaan pembayaran anda yang telah diproses.

Completed: Kami telah menghantar tempahan anda.
** Pada level ini, anda akan mendapat satu lagi email berkenaan penghantaran tempahan anda. Sila lihat pada borang yang diberikan untuk mendapatkan “tracking number”.
** Sekiranya anda tidak mendapat “tracking number” dalam masa 3 hari selepas pembayaran, sila email pada kami segera di admin@rayhanahmadu.com